Online marketing bureau in Eindhoven
Terug
Menu
SEO

SEO trends 2023: bereid je hierop voor

Welke SEO trends en ontwikkelingen worden belangrijk in 2023? Hoewel het voor een SEO specialist een open deur is, werd het na de Google Updates in 2022 weer heel duidelijk dat Google wil dat een website wordt gemaakt voor de bezoeker, niet voor Google. Met gebruiksvriendelijkheid en betrouwbaarheid als rode draad. Het zal dan ook geen verrassing zijn wanneer toekomstige updates hiervan in het teken zullen staan.

Inge Peeters
Inge Peeters Geplaatst op 6 februari 2023 Laatste update op 9 januari 2024

Waar je concreet op moet gaan letten in 2023 lees je in dit artikel over de te verwachten SEO trends. Wil jij eerst nog even terugblikken? Dat kan! Lees hier welke updates er belangrijk waren in 2022.

SEO trend 1: AI en de impact op SEO-content

Het is je vast niet ontgaan: AI-tools (artificial intelligence) schieten als paddenstoelen uit de grond. Heb jij al ontdekt hoe je ze kunt gebruiken voor jouw business? Wij wel! Bijna dagelijks raadplegen we bij Scherp Online een AI-tool om ons van inspiratie of input te voorzien. Op dit moment testen we met Openai.com en Anyword.com. Bij ChatGPT van OpenAi kun je een hele concrete vraag neerleggen. Anyword kun je een complete blog laten schrijven. En dit is pas het begin! Hoe gaat Google hierop inspelen en zitten er risico’s aan het gebruik van een AI tool?

Gaat AI gegenereerde content gestraft worden?

Ik zit op het puntje van mijn stoel. Kunstmatige intelligentie gaat de wereld veranderen en we weten nog maar half wat de impact gaat zijn. Sommige SEO specialisten verwachten in 2023 een massa update van Google om de junk aan AI gegenereerde content aan te pakken. 

Nu kan ik niet in de toekomst kijken, maar dat er een AI-gerelateerde update komt is onvermijdelijk. Ook omdat tools die gebruik maken van AI enorme concurrenten kunnen worden van Google. Iets wat de zoekmachine dus niet kan negeren. Voor ons is het daarom belangrijk om de content van een AI-tool niet zomaar over te nemen. Gooi er vooral je eigen sausje overheen. Zo voorkom je dat je website daalt in de zoekresultaten wanneer Google weer een update doorvoert.

Kun je de content van een AI-tool vertrouwen?

AI-tools geven altijd een uniek antwoord op je vraag, maar dit blijkt niet altijd het juiste antwoord. AI draait op machine learning dus de tools moeten zich continu ontwikkelen. Het is daarom van belang dat je checkt of het antwoord van de AI-tool ook daadwerkelijk klopt, voordat je iets publiceert. 

Kan een AI-tool je tijd besparen?

Zeker! Zoals eerder gezegd moet je de content niet klakkeloos overnemen, maar kun je de AI-tool gebruiken om inspiratie of input te verkrijgen. Vraag bijvoorbeeld:

  • Ik wil dat je in de rol duikt van een copywriter. Ik heb vijf onderwerpen nodig om te schrijven rondom het onderwerp “gezond leven”. 
  • Ik wil dat je in de rol duikt van een domeinnaam generator. Mijn bedrijf staat in het teken van gezonde voeding. Domeinnamen mogen maximaal 7 tot 8 letters bevatten, moeten uniek zijn en catchy. Kun je 5 domeinnamen bedenken waar ik uit kan kiezen?
  • Ik wil dat je in de rol duikt van een recruiter. Beoordeel mijn CV en laat me weten wat ik kan verbeteren.

Wil je het liefste je mails laten schrijven door een AI-tool? Dan heb ik goed nieuws voor je! Microsoft heeft namelijk geïnvesteerd in de ChatGPT Maker van OpenAI. Dat wil zeggen dat we in de toekomst een vorm van AI in de Microsoft-tools mogen verwachten, zoals in Outlook. Welke vorm dat krijgt is nog niet duidelijk, maar naar verwachting horen we er snel meer over. 

SEO trend 2: De zoekintentie wordt nog belangrijker

Wat is de zoekintentie van iemand die op Google zoekt naar ‘gezond eten’? Wil die persoon tips om gezonder te eten, gezonde recepten ontvangen of gezond eten bestellen? Als jouw artikel ‘gezond eten recepten’ bevat, maar de zoeker eigenlijk op zoek was naar algemene tips, dan zal jouw content minder goed ranken. Het is belangrijk om de zoekintentie te achterhalen van de zoekwoorden waarop je rankt. 

Dat jouw content moet aansluiten bij die zoekintentie is natuurlijk niet nieuw, maar wordt ook steeds belangrijker. Zoekintenties kunnen worden opgedeeld in vier categorieën:

  1. Informationeel: De zoekopdracht is gericht op het verkrijgen van informatie over een specifiek onderwerp. Voorbeeld: “Wat is het verschil tussen een hond en een wolf?”
  2. Navigationeel: De zoekopdracht is gericht op het vinden van een specifieke website of webpagina. Voorbeeld: “Opel dealer Amsterdam”.
  3. Transactioneel: De zoekopdracht is gericht op het doen van een transactie, zoals het kopen van een product of dienst. Voorbeeld: “Goedkope vliegtickets naar Parijs”.
  4. Commercieel: De zoekopdracht is gericht op het verkrijgen van informatie over een product of dienst met het doel om een aankoop te doen. Voorbeeld: “Beste smartphones onder €300”.

Hoe kun je in 2023 het beste inspelen op deze trend?

  • Achterhaal de zoekintentie van de bezoekers die op jouw webpagina’s komen. Een SEO tool (zoals Semrush) kan je hierbij helpen.
  • Schrijf nieuwe teksten gericht op de zoekintentie of pas bestaande content aan indien de zoekintentie niet aansluit. 

SEO trend 3: Concurrentie voor Google in Gen Z

Waar ga jij naartoe als je een vraag hebt? 40% van Gen Z geeft de voorkeur aan TikTok en Instagram boven Google. TikTok won snel zoveel populariteit omdat het platform verticale filmpjes bevat, wat natuurlijk perfect aansluit bij het verticale mobiele scherm. Om daarmee te kunnen concurreren introduceerde YouTube in september 2020 YouTube Shorts. Korte, verticale videoclips van maximaal 15 seconden. Hoewel shorts al veel gebruikt worden, is er ook kritiek dat het nog niet zo gebruiksvriendelijk als TikTok zou zijn.

De kans is groot dat er in 2023 veel meer video’s in de zoekresultaten vertoond zullen worden. Korte, verteerbare content in verticaal videoformaat. Je kunt hier op inspelen door je geschreven content om te zetten in een video. Tip: er bestaan ook AI-tools om video’s te genereren. 

SEO trend 4: Van zoekmachine naar ontdekmachine

Bij Google Search zoek je op een bepaalde zoekterm om informatie te vinden. Sinds eind 2018 heeft Google nu ook Google Discover. Dit is een nieuwsfeed van Google die je personaliseert door aan te geven welke onderwerpen je interessant vindt. Het doel van Discover is om niet alleen een zoekmachine te zijn, maar ook een ontdekmachine. In 2023 wordt deze tool doorontwikkeld, dus houd het in de gaten.

Waarom is Google Discover interessant?

Discover geeft marketeers en website eigenaren een extra kans om verkeer te genereren naar hun website. Ook voor websites die zich in een concurrerende markt bevinden kan dit een kans zijn om wel te ranken. Omdat de feed gepersonaliseerd is, is de kans dat jouw artikel getoond wordt aan de juiste doelgroep en dat er doorgeklikt wordt, groot.

Zichtbaar worden in Google Discover

Je artikel maakt kans om organisch in Discover terecht te komen nadat het geïndexeerd is. Speciale tags of structured data hebben hier volgens Google geen invloed op. Wel zijn er een aantal andere zaken die hier invloed op hebben:

  • Zorg voor content die aansluit bij actuele interesses, een goed verhaal vertelt of unieke inzichten biedt.
  • Een artikel wordt sneller geselecteerd voor Discover als de website waarop de content staat voldoet aan de E-A-T richtlijnen. 
  • Titels moeten de essentie van het artikel beschrijven en niet in misleidende of clickbait stijl geschreven zijn.
  • Afbeeldingen zijn ook belangrijk. Artikelen met afbeeldingen groter dan 1200 pixels zullen sneller gekozen worden voor Discover. 

Discovery advertenties

Je kunt ook zichtbaar worden in Google Discover door ervoor te betalen. Deze advertenties heten Discovery Ads en zijn visuele advertenties die je niet alleen voor Discover kunt inzetten, maar ook op de YouTube homepagina, de Watch Later feed en in de Gmail inbox onder de tabbladen Promoties en Sociaal. 

Het interessante aan deze ads is dat je ze inzet op kanalen die gebruikers zelf personaliseren. Jouw advertentie wordt dus zichtbaar in hun eigen omgeving: de mail, nieuwsfeed of op het kanaal van hun favoriete YouTubers. Een effectieve manier van benadering. De Discovery ads kunnen het beste worden ingezet voor naamsbekendheid of bereik doelstellingen. Nieuwe klanten werven of potentiële klanten opnieuw te benaderen.

Google Discover meten

Onder ‘prestaties’ in Google Search Console kun je het rapport ‘discover’ of Google Nieuws’ terugvinden. Daar kun je zien hoe vaak jouw website zichtbaar is geweest in Discover, hoeveel verkeer dat heeft opgeleverd en welke artikelen het beste scoren. Dat ziet er zo uit:

Wil je graag in Google Discover verschijnen? Dan is het belangrijk om relevante en betrouwbare content te creëren. Kun je hierbij hulp gebruiken? Neem dan contact op met Scherp Online.

SEO trend 5: Interactieve content wordt belangrijker

Een flinke lap tekst is niet meer genoeg om te voldoen aan de verwachtingen van websitebezoekers. Om jouw bezoekers te verbinden met jouw merk is meer nodig dan dat. Denk aan het aanbieden van e-books, calculators, infographics, quizzes, virtual reality of AI. Bezoekers op een interactieve manier oplossingen en antwoorden laten vinden, levert een positief effect op. 

Voorbeelden:

  • Laat hier je e-mailadres achter en ontvang het e-book “In 5 stappen een blog schrijven” gratis in je mailbox.
  • Bereken hier wanneer je kunt gaan genieten van jouw pensioen door jouw gegevens in te vullen in de calculator.
  • Hoe geschikt is jouw dak voor zonnepanelen? Doorloop de vragen in de quiz en wie weet heb jij nog voor de zomer de panelen op je dak liggen.

Als Google een update lanceert, hoe snel merk je dat aan je resultaten?

Het is afhankelijk van de grootte en de impact van de Google update, maar het kan enkele dagen tot weken duren voordat de effecten van een Google-update zichtbaar zijn op de zoekresultaten. Als je een website voor de gebruiker maakt en niet voor Google, en dit ook goed toepast, is de kans groot dat een update een positief effect oplevert. 


Ik raad aan na een Google Update regelmatig de zoekresultaten te analyseren op belangrijke zoekwoorden en te kijken of je opvallende stijgingen of dalingen opmerkt in de zoekresultaten. Dit helpt om te identificeren of de update je website beïnvloedt en waarom. Scherp Online kan je hier natuurlijk altijd bij helpen!

Wil jij hulp ontvangen om perfect in te spelen op de SEO trends van 2023? Neem contact op.

Neem contact op

Lees meer over dit onderwerp

Online Marketeer Stan Hunnekens

Gratis SEO check

Stan Hunnekens
Stan Hunnekens Geplaatst op 10 oktober 2023 Laatste update op 18 januari 2024
Online strategie team

De optimale websitestructuur voor jouw e-commerce webshop

Doris Verhappen
Doris Verhappen Geplaatst op 27 juni 2023 Laatste update op 18 januari 2024