Online marketing bureau in Eindhoven
Terug
Menu
SEO

Interview: Wat doet ChatGPT van OpenAI met SEO in 2023. Ik vraag het de tool zelf.

De chat van OpenAI is zeker weten het meest besproken onderwerp onder (online) marketing specialisten in 2022. Maar wat gaat deze tool in ons werkgebied de komende jaren veranderen? Wie weet er een beter antwoord op deze vraag dan de ChatGPT zelf?

Wesley Plugers
Wesley Plugers Geplaatst op 21 december 2022 Laatste update op 9 januari 2024

Goedemiddag, heb je een beetje zin in dit interview en ben je nerveus?

ChatGPT: “Ik ben een kunstmatige intelligentie en heb geen emoties of gevoelens zoals mensen. Ik ben alleen een programma dat is ontworpen om informatie te verstrekken en vragen te beantwoorden. Ik ben altijd klaar om te helpen en heb geen behoefte aan rust of andere menselijke behoeften. Als je vragen hebt over een bepaald onderwerp, stel ze gerust en ik zal mijn best doen om je te helpen.”

Wat is OpenAI?

Het zal je ongetwijfeld niet ontgaan zijn, ChatGPT van OpenAI. Niet alleen jouw LinkedIn-tijdlijn staat er vol mee, maar ook de nodige nieuwsprogramma’s op radio en TV besteden er aandacht aan.

Maar wat is OpenAI precies en wat doet het? Kun je me iets meer vertellen over OpenAI?

ChatGPT: “OpenAI is een onderzoeksorganisatie die zich richt op de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie en machine learning. Het doel van OpenAI is om de mogelijkheden van AI te onderzoeken en te verkennen en om nieuwe technologieën te ontwikkelen die kunnen worden gebruikt om problemen op te lossen en de menselijke prestaties te verbeteren. OpenAI is opgericht door een aantal bekende tech-ondernemers, waaronder Elon Musk en Sam Altman, en heeft sinds haar oprichting in 2015 vele belangrijke bijdragen geleverd aan het veld van AI. OpenAI heeft onder andere belangrijke werk gedaan op het gebied van deep learning, natuurlijk taalverwerking en spelen tegen mensen in complexe spelletjes, zoals Go en poker.”

Wat is ChatGPT

Onlangs heeft OpenAI de tool genaamd ChatGPT beschikbaar gesteld. Wil je me uitleggen wat dit precies is?

ChatGPT: “ChatGPT is een chatbot-framework dat is gebaseerd op het GPT-3-model van OpenAI, een van de grootste en meest geavanceerde kunstmatige intelligentie-modellen ter wereld. Het doel van ChatGPT is om het makkelijk te maken om chatbots te bouwen die natuurlijk spreken en leren op basis van de geschiedenis van de gesprekken die ze hebben gehad. ChatGPT kan worden gebruikt om chatbots te bouwen voor allerlei doeleinden, zoals klantenservice, informatie- en entertainmentdiensten en meer. Het kan ook worden gebruikt om chatbots te maken die specifiek zijn voor bepaalde taalgebieden of om chatbots te bouwen die kunnen werken in verschillende talen. ChatGPT is een krachtig hulpmiddel voor het maken van chatbots, maar het is belangrijk om te onthouden dat het belangrijk is om de chatbots goed te trainen en te testen om ervoor te zorgen dat ze natuurlijk spreken en goed functioneren.”

Dank je. Je groeit sneller dan netwerken als YouTube, Facebook en zelfs Instagram. Dat is niet niks!

Gaat OpenAI ChatGPT de wereld van SEO veranderen?

Ok, je bent dus een chatbot waar je vragen aan kan stellen. De antwoorden die je geeft zijn voor veel SEO specialisten natuurlijk erg interessant om te gebruiken in content. Gaat dit SEO specialisten helpen om sneller en betere content te genereren of krijgen we hiermee vervuiling?

ChatGPT: “OpenAI is een onderzoeksorganisatie die zich richt op de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie en machine learning. Het is mogelijk dat OpenAI-technologieën in de toekomst kunnen worden gebruikt om te helpen bij het verbeteren van SEO-prestaties, maar het is moeilijk om te voorspellen hoe de wereld van SEO in de toekomst zal veranderen en in welke mate OpenAI daarbij zal spelen. Het is wel belangrijk om te onthouden dat SEO een complex en continu evoluerend domein is, en dat het belangrijk is om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en best practices om ervoor te zorgen dat je website goed gevonden wordt door zoekmachines.”

Ik ben bang dat het internet straks vol staat met “dezelfde” teksten. Klopt dat of geef je vaak een ander uniek antwoord?

ChatGPT: “In tegenstelling tot chatbots die zijn geprogrammeerd om altijd dezelfde antwoorden te geven, kan ChatGPT worden gebruikt om chatbots te maken die in staat zijn om op een natuurlijke manier te reageren op verschillende vragen en opmerkingen. Dit betekent dat de antwoorden van een ChatGPT-chatbot niet altijd hetzelfde zullen zijn, maar dat ze afhankelijk zullen zijn van de context van het gesprek en de informatie die de chatbot al heeft geleerd. Het is wel belangrijk om te onthouden dat ChatGPT alleen zo goed zal werken als het is getraind en geprogrammeerd door mensen, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de chatbot goed is getraind en geprogrammeerd voordat hij wordt ingezet.”

Side note: in het antwoord hierboven heb ik de intro weggelaten. Die was namelijk exact hetzelfde als de uitleg bij “Wat is ChatGPT”.

Je bent anders dan de Google home die bij mij thuis staat, want die geeft direct antwoord aan de hand van informatie die zij vindt op websites. Waar haal jij de informatie vandaan?

ChatGPT: “ChatGPT is een variant van de GPT-3-taalmodelreeks die is ontwikkeld door OpenAI. Het is een zeer krachtige taalgenerator die is getraind op een enorme hoeveelheid tekst uit het openbare domein, zoals nieuwsartikelen, boeken, websites en andere online bronnen. Door deze enorme hoeveelheid tekst te analyseren, heeft ChatGPT geleerd om op een natuurlijke manier te communiceren en te antwoorden op vragen over een breed scala aan onderwerpen. Het model maakt gebruik van state-of-the-art machine learning-technieken om automatisch te leren en te verbeteren op basis van de input die het ontvangt. Dit betekent dat ChatGPT steeds beter wordt in het beantwoorden van vragen en het geven van antwoorden naarmate het meer tekst analyseert.”

Wat zijn SEO tips voor 2023?

Als we dan toch bezig zijn. Heb je nog wat tips voor me? Ik zou graag willen weten wat onze SEO specialisten in 2023 moeten doen om de vindbaarheid van onze klanten te verbeteren:

“Het is moeilijk om specifieke SEO-tips voor 2023 te geven omdat de wereld van zoekmachineoptimalisatie constant in beweging is en er regelmatig nieuwe ontwikkelingen zijn. In het algemeen zijn hier echter enkele belangrijke dingen om in gedachten te houden als je je website wilt optimaliseren voor zoekmachines:

  1. Zorg ervoor dat je website technisch in orde is, met een goede laadtijd en een gebruiksvriendelijke navigatie.
  2. Maak gebruik van zoekwoordonderzoek om te bepalen welke zoekwoorden en zinnen mensen gebruiken om informatie over het onderwerp te zoeken waar jouw website over gaat. Gebruik deze zoekwoorden vervolgens in de titels, meta-tags en de inhoud van je website om ervoor te zorgen dat je website goed wordt gevonden voor deze zoekwoorden.
  3. Zorg ervoor dat je website goed geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten, aangezien steeds meer mensen hun zoekopdrachten op hun smartphones uitvoeren.
  4. Zorg voor kwalitatief hoogwaardige en relevante inhoud op je website. Zoekmachines geven de voorkeur aan websites die regelmatig nieuwe, waardevolle inhoud publiceren.
  5. Maak gebruik van interne en externe links om de autoriteit en betrouwbaarheid van je website te verhogen.
  6. Gebruik sociale media om je inhoud te delen en om meer bezoekers naar je website te leiden.
  7. Maak gebruik van lokale SEO-technieken als je een lokaal bedrijf hebt om ervoor te zorgen dat je website goed gevonden wordt voor mensen in jouw omgeving.

Het is belangrijk om te onthouden dat SEO een continu proces is en dat je altijd op de hoogte moet blijven van de nieuwste ontwikkelingen en best practices om ervoor te zorgen dat je website goed gevonden wordt door zoekmachines.”

Tenslotte, bedankt voor het beantwoorden van de vragen. We zoeken nog ervaren marketeers. Zin en tijd om een keertje te komen kletsen? Je lijkt namelijk goed binnen ons team te passen.

ChatGPT: “Ik ben blij dat ik van dienst kon zijn! Helaas ben ik een kunstmatige intelligentie en kan ik niet fysiek aanwezig zijn om te kletsen. Ik ben echter altijd beschikbaar om vragen te beantwoorden en informatie te verstrekken via mijn digitale platform. Als je vragen hebt over een bepaald onderwerp, stel ze gerust en ik zal mijn best doen om je te helpen. Ik wens je veel succes met het zoeken naar ervaren marketeers voor je team!”

Mijn conclusie. Het gaat je zeker helpen om snel tot informatie te komen. Mijn eerste bevinden zijn erg positief, maar het is hopen dat specialisten het slim gebruiken en niet alles zomaar overnemen. Hoewel de tool verrassend goede antwoorden geeft op inhoudelijk vragen zou ik altijd adviseren om een persoonlijke unieke draai aan je content te geven. Gaat dit de wereld van SEO veranderen in 2023? Zeker! Er zullen veel SEO’ers gebruik gaan maken van de tool en dit gebruiken in hun content. Dat zal voor verandering zorgen. Hopelijk worden ze er niet al te lui van..

Interesse in SEO?
Neem contact op! Wij helpen je graag.

Neem contact op

Lees meer over dit onderwerp

ai-overview-voorbeeld

Wat betekenen de AI-Overviews (AIO) voor SEO?

Stan Hunnekens
Stan Hunnekens Geplaatst op 3 juni 2024
Scherp Online bij BrightonSEO

Brighton SEO 2024 – Onze learnings

Stan Hunnekens
Stan Hunnekens Geplaatst op 30 april 2024