Online marketing bureau in Eindhoven
Terug
Menu

AI inzetten voor jouw bedrijf

AI (Artificial Intelligence) heeft veel teweeggebracht in de samenleving. Het zorgde voor verwarring en uitdagingen. Vooral bedrijven twijfelen of het nu een vloek of een zegen is. Er hangen inderdaad risico’s aan het oneindige scala aan mogelijkheden. AI is een complex onderwerp, maar een ding is zeker: het is er en het gaat niet meer weg. Waar het naartoe gaat is niet te zeggen, maar door slim om te gaan met Artificial Intelligence kunnen we er zeker ons voordeel uithalen.

Contact opnemen?

Interesse in AI? Neem contact op!

Lees verder

Hoe AI in je voordeel te gebruiken

Ook wij bij Scherp Online maken steeds meer gebruik van AI. Zo is deze tekst gedeeltelijk gegenereerd door Chat GPT en helpt AI ons bij het maken van video’s (scroll een stukje naar beneden en je vindt een aantal voorbeelden van AI video’s die we creëerden met verschillende tools). Bij het gebruik van AI voor je bedrijf denk je misschien al snel aan het automatisch genereren van unieke content. Met één druk op de knop kan een tool als ChatGPT of Bard (de AI tool van Google) gratis een unieke, sterke tekst genereren. Terwijl de tool jouw tekst schrijft, kan jij je bezig houden met andere, strategische zaken. Super handig en kosten efficiënt natuurlijk! Maar AI is veel meer dan dat. Heb je bijvoorbeeld al gedacht aan:

Efficiëntie en automatisering

AI kan repetitieve taken automatiseren, waardoor bedrijven hun operationele processen kunnen stroomlijnen en kosten kunnen besparen.

Gegevensanalyse

Met AI kun je grote hoeveelheden gegevens analyseren en inzichten verwerven, waardoor je betere beslissingen kan nemen en je je concurrentiepositie kan verbeteren.

Klantenservice

AI-gestuurde chatbots en virtuele assistenten kunnen je klantenservice verbeteren door snellere reacties en gepersonaliseerde interacties mogelijk te maken.

Productontwikkeling

AI kan helpen bij het ontwikkelen van innovatieve producten en diensten door middel van machine learning-algoritmen en voorspellende analyses.

Concurrentievoordeel

Bedrijven die AI op een slimme en strategische manier implementeren, kunnen een concurrentievoordeel behalen in hun marktsegment.

Uitdagingen van AI voor bedrijven

De voordelen van AI in het bedrijfsleven zijn groot, maar hoe hoger je klimt, hoe harder je valt. Wees daarom bewust van de risico’s en uitdagingen die het met zich meebrengt. Wij (lees: Chat GPT) hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Kunstmatige intelligentie is de toekomst van technologie, dat industrieën transformeert en het menselijk potentieel verbetert

Mariska Paul Mariska PaulOnline strateeg

Kosten en complexiteit

De implementatie en het onderhoud van AI-systemen kunnen duur zijn en vereisen vaak gespecialiseerde kennis, wat een uitdaging kan zijn voor kleinere bedrijven.

Privacy- en ethische kwesties

AI-verwerking van persoonlijke gegevens roept privacyvraagstukken op en kan ethische dilemma’s veroorzaken, zoals bias in algoritmen en de potentiële impact op banen. Wees hier dus voorzichtig mee!

Afhankelijkheid van gegevens

AI-systemen vereisen hoogwaardige en relevante gegevens om effectief te werken. Als de gegevens onvolledig of van slechte kwaliteit zijn, kan dit leiden tot onnauwkeurige resultaten. De output is zo goed als de input.

Veiligheidsrisico’s

AI-systemen kunnen kwetsbaar zijn voor aanvallen en misbruik, wat kan leiden tot datalekken of schade aan je bedrijfsreputatie.

Werkgelegenheid en sociale impact

AI-automatisering kan bepaalde banen overbodig maken, wat gevolgen heeft voor werknemers en de bredere samenleving. Er is een groeiende behoefte aan omscholing en herscholing van werknemers om zich aan te passen aan de veranderende arbeidsmarkt.

AI tools voor bedrijven

Als marketingbedrijf maken wij aan de lopende band presentaties. We presenteren bij pitches, sales meetings, interne academies, jaarplannen, rapportages en zo kan ik nog wel even doorgaan. Natuurlijk hebben we brand templates in onze huisstijl en is het veelal knip- en- plakwerk, maar het kan beter én makkelijker. Het leek ons leuk om jullie mee te nemen in onze zoektocht naar de beste AI tool voor presentaties en video’s. Video’s die we ook als marketingcontent willen inzetten.

ai gegenereerde video
Presentatie trends door AI avatar Wesley Plugers – Scherp Online

Aangezien we een tool willen die ons helpt bij het maken van presentaties én het snel maken van video’s voor intern (denk aan het onboardingproces) en extern (bijvoorbeeld voor het inzetten van videomarketing) gebruik, hebben we wat voorwaarden gesteld. De tool moet in ieder geval aan de volgende vier aspecten voldoen:

  • De tool moet betaalbaar zijn
  • Het moet mogelijk zijn een sprekende avatar te maken
  • De avatar moet in een presentatievorm geïntegreerd kunnen worden
  • Er moet een Nederlands sprekende stem beschikbaar zijn

De AI tools schieten als paddenstoelen uit de grond, dus we zijn begonnen met het kaf van het koren te scheiden. Binnenkort vind je uitgebreide reviews van de AI presentatie tools die wij hebben getest. Hieronder vind je alvast een voorproefje.

Synthesia tool

Al snel pakte de Synthesia tool mijn aandacht. Deze tool kost (vanaf) €20,50 per maand. Daar krijg je een ‘Personal’ account voor. Hiermee kun je uit meer dan 90 avatars kiezen en 4 Nederlandse stemmen. Het is mogelijk je Powerpoint (tot 10 slides) te uploaden, uit de vele beschikbare templates te kiezen of zelf een presentatie te maken. Wat vind je van onze bureaupresentatie en de video over UTM tagging?

D-ID tool

De volgende tool die we testten was D-ID. Deze tools kost (vanaf) €5,38 per maand. Om de tool te gebruiken zoals wij dit wilden, hebben wij een Pro abonnement voor €45,00 per maand afgesloten. Hiermee kan je een avatar kiezen of een foto uploaden. Hij genereert dan automatisch een avatar van je gezicht. Kies een stem en typ (of genereer) een script. Het is ook mogelijk je eigen audio te uploaden.

Testvideo’s met D-ID

In D-ID hebben we twee test video’s gemaakt. Voor de eerste hebben we het gezicht van onze collega Nikkie geüpload en een standaard stem gekozen die de tekst spreekt. In de tweede video hebben we een standaard avatar gekozen en de audio van mijn stem (Mariska) geüpload. D-ID heb ik met Canva gekoppeld, zodat ik de avatar kan invoegen in een zelfgemaakte Canva presentatie. Het is nog niet levensecht, maar na een aantal gezichten te hebben geprobeerd, merken we wel verschil. De mate van realiteit hangt echt af van hoe goed de foto is die je upload.

Wat moeten we dus met AI?

AI zet onze manier van werken op zijn kop in de mate die we zelf toelaten. Het is er en gaat ongetwijfeld een steeds grotere rol in onze samenleving spelen. Het enige wat wij kunnen doen is de positieve eruit pikken en het in ons voordeel gebruiken. Zolang we ons bewust zijn van de risico’s zowel op technisch gebied als op het gebied van ethiek en maatschappelijke impact, denken wij dat AI bedrijven talloze mogelijkheden biedt om activiteiten te verbeteren en innovatieve oplossingen te creëren.

Zie jij de mogelijkheden van AI en heb je hulp nodig? Neem contact op!

Neem contact op!