Online marketing bureau in Eindhoven
Terug
Menu

Waarom je niet meer kan wachten met videomarketing

Vooral wanneer jij in een branche zit waarin social media een belangrijk medium is, kan je niet meer om videocontent heen om jouw bedrijf te profileren. Het is een van de beste online marketing tools die je kunt inzetten. Hoe? Dat vertellen we je graag!

Mariska Paul
Mariska Paul Geplaatst op 27 september 2023 Laatste update op 23 januari 2024

YouTube is het op-een-na populairste social media platform met meer dan 2,5 miljoen gebruikers per maand. Videocontent is dus niet meer weg te denken uit het social media landschap. Het belang van video’s is nog nooit zo duidelijk geweest als vandaag de dag, waarin ook TikTok, Facebook Stories en Instagram Reels het social media landschap domineren.

Too long to read

Enkele feiten

  • 85% ziet graag meer videocontent van merken (Sproud.com)
  • Algoritmes van social media pusht videocontent meer dan statisch beeld
  • Straal vertrouwen uit door regelmatig video’s te posten. Je bent geen eendagsvlieg waar je nooit meer iets van ziet.

3 voordelen van videocontent

  1. Brand awareness en brand recognition: creeër een olievlek van awareness door het algoritme te boosten en kom top-of-mind bij je doelgroep;
  2. Bouw geloofwaardigheid op met video: onbewust gaan mensen je steeds meer vertrouwen hoe meer video’s ze van je zien. Geef je bedrijf een gezicht en je blijft hangen.
  3. Creëer meer zichtbaarheid: video’s lokken meer engagement uit. Engagement betekent een boost van het algoritme bij je eigen kringen maar ook daar buiten.

Ideeën voor videocontent

  • Kijkje achter de schermen: vertrouwen opwekken
  • Korte tips (<1 min.): laagdrempelig, kost weinig moeite om te bekijken en wordt graag gedeeld
  • Testimonials: reviews van anderen nemen mensen wel serieus, die van jezelf hebben weinig waarde.
  • FAQ: hiermee neem je eventuele vragen en dus de drempel weg om klant te worden. Bovendien geef je mensen het gevoel echt te luisteren.
  • Product/service uitlichten: vertel er alles over en hoe het gebruikt kan worden.

AI (Artificial Intelligence)

AI kan helpen bij het verzinnen van interessante, actuele onderwerpen voor je video’s, maar ook bij het creëren ervan.

Neem videomarketing op in je marketingstrategie en begin gewoon!

Waarom zou elk bedrijf videocontent moeten posten?

Ja, natuurlijk geeft het een kick als een video van je viral gaat. Veel content creators maken videocontent in de hoop viral te gaan. Ons advies is: creëer nooit content met dit als doel. Je mist zoveel kansen om je doelgroep aan te spreken en meerwaarde te bieden.

Volgens Sprout Social zegt 93% van de bedrijven nieuwe klanten te hebben aangetrokken door het gebruik van videocontent. Dat is een ongekend hoog percentage als je bedenkt dat videocontent slechts 15% beslaat van alle content op Facebook, Twitter en Instagram. Uit het onderzoek van Sprout bleek bovendien dat 85% van de gebruikers graag meer videocontent ziet van merken. Hieruit blijkt eigenlijk al het belang van een goede videocontentstrategie.

Naast het feit dat gebruikers dus graag videocontent zien, waarderen ook social media platforms deze content enorm. Creëer jij regelmatig video’s, dan komt dit ten goede aan het altijd evoluerende algoritme van deze platforms die graag videocontent pusht. Gebruikers vertonen nou eenmaal meer interactie met video’s dan met enkel tekst en een statisch beeld.

Straal vertrouwen uit met je video’s

Consistente, kwalitatieve en branded video’s doen iets met het brein van de ontvanger: het zorgt er onbewust voor dat ze je steeds meer gaan vertrouwen. Je doelgroep leert je langzaamaan kennen, herkennen en weet wat ze kunnen verwachten. Hierdoor wordt je dienst of product ook betrouwbaarder gevonden dan dat van een onbekender bedrijf. Door consistent te zijn forceer je ook dat mensen je zien als een gevestigd (en dus betrouwbaar) merk in plaats van een eendagsvlieg waar je na een tijdje niets meer van hoort of ziet.

3 Voordelen van videomarketing voor jouw bedrijf

1. Brand awareness

Video is hét middel om in te zetten als je je merkbekendheid en merkherkenning wil vergroten en top-of-mind te komen bij je doelgroep. Zodra iemand maar zoekt naar een dienst die of product dat jij aanbiedt, wil je dat ze aan jouw merk denken. Om dit bereiken kan je niet om videocontent heen.

Produceer video’s van goede kwaliteit, deel ze op social media platforms en de kans is groot dat je meer interactie en shares genereert. Hoe meer mensen interactie hebben met je content, hoe meer zichtbaar je wordt. Door de olievlek die ontstaat heb je kans dat je in korte tijd veel mensen bereikt, wat je brand awareness en herkenning vergroot.

2. Opbouwen van autoriteit

Als je een website wil hebben die gevonden wordt in zoekmachines, is enkel goede content en techniek niet voldoende. Autoriteit is een essentieel onderdeel om gevonden te worden in de SERP’s, maar ook om geloofwaardigheid op te bouwen. En wat spreekt je gevoel van vertrouwen meer aan dan videocontent? Geef je bedrijf een gezicht en alles wat je te vertellen hebt komt meer tot leven én blijft sneller hangen bij je doelgroep.

3. Verhoog je engagement

Het mooie van videocontent is dat het je engagement sowieso een boost gaat geven. Een hogere engagement betekent een hogere zichtbaarheid bij je volgers en hun volgers. Die hogere zichtbaarheid in je eigen kringen is voor het algoritme het seintje dat jouw content populair is, waardoor het jouw content zal boosten bij een groter, nieuw publiek.

Wij helpen je op weg

De drempel om een videostrategie op te zetten en daadwerkelijk te produceren kan hoog zijn. Video content is ook heel bepalend voor de manier waarop jij je als bedrijf profileert. En daarbij: wat voor video’s moet je maken? Hoeveel tijd gaat dit kosten? Hoewel het stresslevel kan stijgen bij het alleen al stellen van deze vragen, hoeft het creëren van videocontent helemaal niet zo moeilijk te zijn. Wij geven je graag een paar ideeën om je op weg te helpen jouw videocontent in te zetten voor een hoge engagement.

1. Achter de schermen

collega's meeting

Speel in op de nieuwsgierigheid van de mens en laat ze een kijkje nemen achter de schermen. Geef ze een klein inkijkje op jullie dagelijkse bezigheden en laat zien hoe jullie je bedrijf runnen. Hoe wordt je product gemaakt? Hoe voer jij je werk uit? Dit is ook een uitgelezen kans om te laten zien wat jou onderscheidt van je concurrentie. Met dit soort video’s wek je bovendien snel het vertrouwen van je doelgroep, omdat je ze het gevoel geeft dat ze je kennen.

2. Korte tips

Het is niet voor niets dat top-10 lijstjes een grote aantrekkingskracht hebben. Het is een geval van weinig moeite, veel winst. Binnen no-time heb je handige, direct toepasbare tips in handen om je leven makkelijker te maken. Ook jij hebt laagdrempelig een video gemaakt in deze vorm: geef korte tips over de mogelijkheden van je product of dienst. Ben jij een hovenier, geef bijvoorbeeld een tip over hoe je rozen moet snoeien. Heb je een schildersbedrijf, geef een tip over hoe je het beste hoekjes kunt schilderen enzovoorts. Maak de video’s kort en to-the-point. Elke tip die je in korter dan een minuut iets kan leren is interessant voor dit soort video’s. Deze korte, simpele tips werken voor je publiek én worden graag gedeeld. Zo krijg jij meer zichtbaarheid en je doelgroep (en hun kringen) een handige tip! Een win-win situatie dus.

3. Testimonials

Heel veel bedrijven hebben er een handje van hard te roepen hoe geweldig ze zijn. Maar hoe geloofwaardig ben je echt als je het zelf roept? Dat is de reden waarom mensen zo van testimonials van je klanten houden en deze wél serieus nemen.
Video is het middel om een testimonial de wereld in te slingeren. Benader een paar tevreden klanten en laat ze vertellen over jullie samenwerking en hun ervaring met jouw bedrijf.

4. FAQ

In al jouw communicatie met je doelgroep is het belangrijk om, naast jezelf positioneren, alle drempels om klant bij jou te worden weg te halen. Met een FAQ tackel je de laatste weerstand die bij klanten nog aanwezig kunnen zijn voordat ze klant worden. Je kan een FAQ sectie op je website zetten (dat is nooit een slecht idee), maar heb je er al eens aan gedacht om dit op video op nemen? Wat je product of dienst ook is, vragen zijn er altijd. Een mooie insteek voor een video dus! Maak een video in AMA (Aks Me Anything) stijl in een vooraf opgenomen video of ga live op social media en beantwoord vragen in real-time. Afhankelijk van hoe geschikt je product of dienst ervoor is, kun je je doelgroep ook verzoeken vragen in te sturen die je in een video behandelt. Hiermee neem je eventuele weerstand weg en maak je jezelf sympathiek omdat je daadwerkelijk luistert naar je publiek.

Hieronder een mooi voorbeeld in Ask Me Anything stijl van onze klant BYLOTTE: een multibrandstore (fashion) in hartje Eindhoven, waarin Lotte zelf het gezicht van het merk is.

BYLOTTE

5. Zet je product of service in het zonnetje

Pik je meest gewilde product of dienst eruit en zet hem in de spotlight in een video. Vertel er alles over, belicht het van meerdere kanten en laat zien wat je doelgroep eraan heeft. Wat kun je er allemaal mee? Voor wie is het interessant? Creëer engagement door de video te posten met vragen erbij, zoals: waarvoor of in welke situatie zou jij het gebruiken?

De inzet van AI

ai gegenereerde video

Waar je misschien niet meteen aan denkt is gebruik maken van AI voor het creëren van jouw video’s. Met AI kan je heel snel video’s produceren zonder al te veel menselijke tussenkomst. Je bespaart middelen, tijd en dus kosten. Het is een ideaal middel voor de wat kleinere bedrijven die weinig bezetting hebben om videomarketing op zich te nemen. Bovendien toont het je doelgroep dat je voorop loopt op de markt. AI kan niet alleen bijvoorbeeld zorgen voor sprekende avatars, maar het helpt je ook teksten te genereren, actuele onderwerpen aan te snijden en strategieën uit te werken op basis van gegevens en trends.

Overweeg je AI in te zetten in je videomarketingactiviteiten, wees dan niet bang dat AI mensen gaat vervangen. Zie het als een aanvulling, waarbij mensen nog steeds een cruciale rol spelen. AI staat nog in de kinderschoenen en moet beoordeeld worden op kwaliteit. Het maakt de productie van videocontent alleen efficiënter, kosteneffectiever en datagestuurd, waardoor marketeers ervoor zijn om hun doelgroep daadwerkelijk te bereiken en betrekken.

Aan de slag!

Hopelijk heb ik je kunnen overtuigen over het belang van video in je marketingstrategie. Het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn. Wees niet bang dat je video niet professioneel genoeg is. Je kan prima met je iPhone een goede video opnemen. Zolang je het maar serieus neemt en het onderdeel wordt van je marketingstrategie zit je al snel goed. Let er bij je video’s op dat je content maakt die engagement aanwakkert. Ik zou zeggen: begin gewoon!

Vind je het lastig hoe je ‘gewoon moet beginnen’? Dat begrijpen wij. Je kunt altijd eens een kop koffie drinken met een van onze specialisten bij Scherp Online, die je graag op weg helpen.

Starten met videomarketing? Wij helpen je graag!

Samenwerken?

Lees meer over dit onderwerp

Juul Social afdeling

Waarom je niet meer kan wachten met videomarketing

Mariska Paul
Mariska Paul Geplaatst op 27 september 2023 Laatste update op 23 januari 2024