Online marketing bureau in Eindhoven
Terug
Menu

Cijfers over het gebruik van mobiele apparaten

Geüpdatet in 2020: In 2015 startte mijn collega Wesley dit artikel. Nu is de mobiele telefoon vervangen door de smartphone en is hij niet meer weg te denken. Een mooi moment om deze post eens te updaten! Wil jij weten wat de invloed van mobiel is in de samenleving van nu? Lees dan snel verder.

Inge Peeters
Inge Peeters Geplaatst op 7 juli 2020 Laatste update op 8 januari 2024

Wil jij meer verkeer naar je website? Download 10 manieren om makkelijk & gratis meer verkeer naar je website te sturen.

**Hubspot form**

Too long to read
  • Sinds 2018 gebruikt het Google algoritme voornamelijk de mobiele versie van een site om rangschikking te bepalen.
  • 22% van de Nederlandse consumenten gebruikte in juli 2019 40% hun smartphone om een aankoop te doen. Dit is bijna een verdubbeling t.o.v. 2015.
  • Het aantal consumenten dat wekelijks een mobiele aankoop doet is zelfs verdriedubbeld t.o.v. 2015.
  • 15% van de totale consumentenbestedingen kwam via smartphones in 2019. De belangrijkste reden is gemak.
  • In 2019 besteedde Nederlanders gemiddeld 68 uur per maand op hun smartphone. In 2016 was dat 40 uur.
  • 90% van de mobiele gebruikers gebruikt hun smartphone in het oriëntatieproces voordat ze een aankoop doen.
  • 84% van de consumenten gebruikt de smartphone ook tijdens het aankoopproces in een winkel.
  • 58% procent van het wereldwijde online verkeer isafkomstig van een mobiel apparaat.
  • In 2019 is zo’n 190 biljoen euro aan mobiele marketing is gespendeerd.

Aankopen doen met een mobiel apparaat

Het is enorm belangrijk om je site optimaal toegankelijk te maken voor de mobiele gebruiker. Daarnaast gebruikt het Google algoritme sinds 2018 voornamelijk de mobiele versie van een site om de rangschikking te bepalen. Volgens onderzoek binnen het Telecom Consumer Insights panel gebruikte in juli 2015 22% van de Nederlandse consumenten minimaal één keer per maand een smartphone om een aankoop te doen. In juli 2019 is dit percentage gestegen naar 40%, dit is bijna een verdubbeling. Het aantal consumenten dat wekelijks een aankoop via een mobiele telefoon doen is ten opzichte van 2015 zelfs verdriedubbeld.

Thuiswinkel.org heeft een onderzoek uit laten voeren naar de mobiele bestedingen in 2019. Via de smartphone is in 2019 voor 3,87 miljard euro aan producten gekocht wat goed was voor 15% van de totale consumentenbestedingen in dat jaar. De totale bestedingen via een tablet lagen iets lager dan via de smartphone, namelijk 3,35 miljard euro wat goed was voor 13% van de totale online bestedingen. De laptop is nog steeds het meest populaire apparaat om productaankopen mee te doen. 44 procent van de consumentenbestedingen in 2019 werd gedaan op een laptop.

De belangrijkste reden voor consumenten om op een mobiel apparaat een aankoop te doen was het gemak. De meeste Nederlanders hebben namelijk bijna altijd een smartphone of tablet bij de hand. Mobiele gebruikers voelen zich gehinderd als een website geen mobiele versie heeft en dat wordt dan ook als reden gegeven om af te zien van een aankoop op een mobiel apparaat.

Gebruik mobiel apparaat

Uit onderzoek van het internationale bedrijf comScore is gebleken dat het gebruik van mobiele apparaten sinds de komst van de smartphone alleen maar is gestegen. De stijging van mobiele gebruikers is zelfs groter dan de stijging van de desktop gebruikers en volgens comScore zijn er sinds 2014 meer mobiele gebruikers in de wereld dan desktop gebruikers. Het aantal uren dat Nederlanders gemiddeld per maand op een smartphone kijken is ook flink gestegen. In 2016 zaten Nederlanders gemiddeld 40 uur per maand, in 2019 is dit gestegen naar 68 uur per maand.

Invloed op het aankoop proces

Mobiele apparaten hebben wel degelijk een grotere invloed op het aankoop proces als de cijfers laten zien. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat 90% van de mobiele gebruikers de smartphone gebruiken in het oriëntatieproces voordat ze een aankoop doen. Ze vergelijken vooral prijzen van producten. 84% gebruikt de smartphone ook tijdens het aankoopproces in een winkel. Ze zoeken dan informatie op over het product of ze zoeken naar aanbiedingen online.

Zoekmachinegedrag van mobiele gebruikers

Volgens onderzoek van Searchengine Land is 58% procent van het wereldwijde online verkeer afkomstig van een mobiel apparaat. In bijna alle sectoren zie je een stijging van mobiel verkeer op de website, al is dit wel afhankelijk van de sector. In de ene sector is het mobiel verkeer net wat actiever dan op de andere en het ligt ook aan de sector wat het doel is van een mobiele bezoeker. In de retailsector zal een aankoop doen zeker een doel zijn terwijl in de vastgoedsector mensen vooral informatie willen of zoeken naar een contactformulier. Het is erg belangrijk dat nagedacht wordt over wat het doel van een mobiele bezoeker kan zijn wanneer er wordt geïnvesteerd in een mobiele website.

Ad spend

Uit onderzoek van App Annie blijkt dat in 2019 zo’n 190 biljoen euro aan mobiele marketing is gespendeerd. De verwachting is dat dit in 2020 met 26% stijgt naar meer dan 240 biljoen euro. 

Met deze cijfers in het achterhoofd zullen we ons moeten realiseren dat mobiel verkeer een grotere impact heeft in het online verkeer. Door sites toegankelijk en aangenaam te maken voor mobiele gebruikers gaan ook de mobiele conversies naar verwachting stijgen. Dat kan voor ondernemers veel kansen opleveren. Wie zich nu al laat zien op mobiel gebied, gaat in de toekomst uitlopen op concurrenten die niet mobiel actief zijn.

Je campagnes en website optimaliseren voor mobiel?
Wij helpen je graag!

Neem contact op

Lees meer over dit onderwerp

Laurens presentatie Scherp Online

Google Tag Manager en een OnClick toevoegen  

Inge Peeters
Inge Peeters Geplaatst op 15 januari 2024 Laatste update op 2 februari 2024