Menu
Terug

7 praktische tips om online nieuwe collega’s te werven

Het is al een tijdje een veelgestelde vraag aan onze online marketing specialisten: "kunnen jullie ons helpen bij het vinden van nieuwe collega's". In het tweede kwartaal van 2022 is de arbeidsmarkt nog verder onder druk komen te staan. Het aantal vacatures neemt toe, maar het aantal werkloze neemt af (CBS arbeidsmarktcijfers).

Mariska Paul
Mariska Paul 19 december 2022
Too long to read
 • Stop met open deuren in vacatureteksten en strooi niet met woorden als betrokken, uitdagend, dynamisch. Bewijs met voorbeelden wat je bedrijf typeert;
 • Zet vacatures ook intern uit om je personeel binnen te houden;
 • Pas social recruitment toe en geef een kijkje in de keuken. Werksfeer en bedrijfscultuur is minstens zo belangrijk als het salaris, dus onderschat dat niet. Dit kanaal is ideaal om uit te dragen wie je bent en waar je voor staat. Social media is ook het perfecte kanaal om de interactie aan te gaan. Bovendien kan je vacature als een olievlek verspreid worden als je creatief genoeg bent.
 • Vis ook in de vijver van je werknemers. Vraag je werknemers mee te zoeken naar nieuw talent in het eigen netwerk en zet daar iets tegenover.
  • Kijk ook eens naar de vacatures die je al in je bezit hebt van bijvoorbeeld vorige wervingsacties.
   • Gebruik AI om efficiënt en tijdbesparend te werk te gaan. Een ATS (of recruitmentsysteem) beheert het sollicatieproces van werving en selectie tot sollicitatie. Gebruik workflows om nog meer tijd te besparen en minder foutgevoelig te werk te gaan.
    • Zorg dat je je advertenties personaliseert en elke gesegmenteerde doelgroep zich aangesproken voelt. Benader ze op de kanalen waar je doelgroepen te vinden zijn.
     • Doe wat je zegt en zeg wat je doet! Maak geen valse beloftes en doe je niet beter voor dan je bent. Dat werkt op termijn alleen maar uitval en ontslag in de hand.

Werken kanalen als Facebook, LinkedIn en Google Ads nog?

Ja, de inmiddels “traditionele” kanalen als Facebook, LinkedIn en Google Ads werken nog steeds goed als het gaat om het creëren van relevant verkeer naar je website. Wel zijn targetingmogelijkheden in sommige gevallen beperkt en is de concurrentie groter geworden. Gelukkig is er nog voldoende ruimte om het beter te doen.

Het houdt natuurlijk niet op bij het genereren van verkeer. Personalisatie en opvolging door middel van marketing automation spelen een steeds belangrijkere rol.

Het belangrijkste is dat je boodschap past bij het aanbod en je zo de verwachting van je doelgroep waarmaakt. Hier volgen 7 tips en tricks om je doelgroep te benaderen.

1. Stop met open deuren

Wat onderscheidt jullie van andere werkgevers? Laat me raden, je hebt een jong, gezellig team dat van aanpakken weet. De functie is uitdagend en dynamisch en er is ruimte voor eigen initiatief. Je team is betrokken en deskundig. Oja, het salaris is aantrekkelijk! Je wil zover mogelijk weg blijven bij dit soort uitspraken, want dit kan in bijna elke vacaturetekst staan. Het zegt dus niks. Ga na wat jullie dus echt onderscheidt van andere werkgevers en wat de vacature echt anders maakt dan andere. Mag je je tijd zelf indelen? Sporten jullie samen? Wordt er elk kwartaal een teamuitje verzorgd? Lunchen jullie altijd samen? Is er elke week een borrel? Wat doe je als bedrijf aan MVO? Dat bewijst waarom er een goede werksfeer heerst zonder te zeggen dat er een goede werksfeer heerst. Hetzelfde geldt voor andere open deuren, zoals doorgroeimogelijkheden (krijg je elk jaar budget voor opleiding?) en flexibel (mag je je eigen werktijden bepalen dan?). Kortom: bewijs met voorbeelden wat je belooft.

2. Sla je eigen organisatie niet over

Voordat je een vacature wil verspreiden, bedenk dan eerst of het ook een interessante opening voor intern personeel is om door te groeien in de organisatie. Hiermee creëer je loyale werknemers.

3. Social recruiting

Het element communicatie bepaalt voor een groot gedeelte de kracht van de inzet van social media voor je vacatures. Mensen kunnen je vacature delen, reacties achter laten, vragen stellen en anderen taggen. Het is tweerichtingsverkeer waardoor je vacature als een olievlek verspreid kan worden. Het stelt je in staat vertrouwen uit te stralen door de conversatie aan te gaan. Zelfs mensen die misschien niet geïnteresseerd zijn, kunnen helpen je vacature onder de aandacht te brengen bij mensen die dat wellicht wel zijn. Social media is ook een perfect platform om tegelijkertijd je identiteit en bedrijfscultuur door te laten schemeren door middel van video’s, foto’s. Een kijkje in de keuken geven dus. Zo weten potentiële nieuwe werknemers meteen in wat voor soort bedrijf ze terecht komen.

4. Laat je werknemers meehelpen

Hoog gekwalificeerde mensen kennen vaak veel gelijkgestemden. Een hele welkome poel om in te vissen als het gaat om het werven van nieuwe werknemers. Zet je eigen personeel in om nieuwe collega’s te werven. Maak het aantrekkelijk om nieuwe mensen aan te dragen door er een bonus tegenover te zetten. Om het nog een zetje te geven kun je er zelfs een challenge van maken: wie heeft aan het eind van de rit de meeste interessante profielen verzameld?

5. Vergeet niet wat je al hebt

Tijdens het proces van werving en selectie vallen er altijd mensen af die je wellicht toch graag aan je team had toegevoegd. Er is niets mis met het (opnieuw) benaderen van deze mensen voor een nieuwe functie. Waarom zou je tijd besteden aan het werven van nieuwe mensen als je al een aantal interessante cv’s in je bezit hebt van mensen die zeer geschikt zouden zijn voor de betreffende functie?

6. AI is de redder in nood

Werven van geschikt personeel is zeer tijdrovend. Volgens een recente studie is het screeningsproces voor nieuw talent voor ruim de helft van de recruiters het meest uitdagend. Eén recruiter spendeert gemiddeld 15 uur per week aan het vinden van een geschikte kandidaat voor een enkele positie. Je kunt je voorstellen dat zij automation met open armen ontvangen, aangezien het hun werk aanzienlijk verlicht. Daar komt bij dat AI zeer goed, al dan niet beter, in staat is om het wervingsproces te verfijnen en sneller het beste talent te vinden op het meest geschikte moment. AI-technologieën, zoals een ATS, helpen bij het scannen van duizenden cv’s en je een berg werk uit handen nemen.

ATS of recruitmentsysteem

Met een recruitmentsysteem kun je het werving- en selectieproces efficiënt beheren van A tot Z. Dat houdt in dat het systeem werkgevers helpt bij het publiceren van openstaande vacatures, de sollicitaties die daarop volgen te verwerken en vervolgens het proces van selectie van geschikte kandidaten te automatiseren. Een dergelijk systeem is meestal uitgerust met een kandidaten- en talent databank. Door de cv-parcing functie worden er automatisch cv’s geïmporteerd. Doordat je het recruitmentsysteem koppelt aan je eigen HR-systeem wordt alle informatie gestroomlijnd met je eigen database. Een goed ATS biedt ook workflows (of de mogelijkheid tot het aanmaken van workflows) waardoor er automatisch contactmomenten gecreëerd worden na een bepaalde trigger, zoals een nieuwe sollicitatie. Dat maakt het communicatieproces minder foutgevoelig én bespaart je zeeën van tijd.

Uiteindelijk dient een ATS (applicant tracking system) een aantal doelen:

 • Het zorgt voor een hoge kwaliteit sollicitanten
  • De sollicitatie zal met behulp van een ATS zo effectief mogelijk verlopen;
   • Het helpt werkgevers kandidaten het sollicitatieproces zo prettig mogelijk te laten ervaren
    • Het optimaliseert het wervingsproces door snel en foutloos interessante kandidaten te werven, selecteren en verwerken.

7. Personalisatie

Hoewel personalisatie in recruitment tegenstrijdig lijkt met de groei van AI, kan het prima hand in hand gaan. De one-size-fits-all dagen liggen al ver achter ons. Mensen krijgen tegenwoordig dagelijks een enorme hoeveelheid prikkels te verwerken en kunnen onmogelijk alle informatie die ze zien opslaan. Personalisatie is daarom cruciaal, ook in de recruitment. Segmenteer je doelgroep in bepaalde kenmerken en pas je communicatie en uitingen hierop aan. Spreek je doelgroepen vervolgens aan op de kanalen waar ze te vinden zijn. Verleid je potentiële kandidaten tot het klikken op een advertentie of DM door hen het gevoel te geven dat je ze persoonlijk aanspreekt.

AI, personalisatie, social media, het gebruiken van netwerken van je personeel, oude cv’s opnieuw bekijken, het zijn allemaal handige tips en tools die je kunt gebruiken bij het recruiten van nieuw talent. Of je daadwerkelijk successen boekt, hangt af van hoe goed je je doelgroep weet te verleiden te solliciteren. Vergeet niet de kracht van je bedrijfscultuur, secundaire voorwaarden, sfeer op de werkvloer en hoe goed je vacature in elkaar zit. Je vacature en alle andere uitingen moeten geen beter beeld van de werkelijkheid schetsen. Op die manier werk je namelijk uitval en ontslag in de hand. Doe wat je zegt en zeg wat je doet!