Geschreven door Wesley

Het is inmiddels al een bekend concept en de YouTube video is al miljoenen keren bekeken; de golden circle van Simon Sinek. Af en toe komt er kritiek op zijn verhaal, maar over het algemeen is het concept van de golden circle door marketeers geaccepteerd. Toch ben je hier niet altijd bewust mee bezig. Daarom is het juist goed om af en toe erbij stil te staan en te kijken of je communicatie nog volledig in line is met je “Why”.

Even opfrissen: wat is de golden circle ook alweer?

Ik kan een poging doen om dat uit te leggen, maar ik laat dat Simon Sinek liever zelf doen. Wat hij heeft gedaan is observeren wat grote leiders, in de markt of in andere velden, onderscheidt van hun concurrentie in hun communicatie. Vervolgens heeft hij dat vastgelegd in de Golden Circle. Bekijk het volgende filmpje waarin duidelijk wordt wat hij bedoelt met de Golden Circle:

Zoals hij al zegt, moet je je niet richten op mensen die willen kopen wat jij aanbiedt, maar op mensen die hetzelfde geloven als wat jij gelooft. Het gaat hierbij dus niet om een marketing truc waarmee je mensen één keer een aankoop bij jou wilt laten doen. Het gaat hier om het opbouwen van een loyaal klantenbestand; mensen die steeds bij jou terugkomen om jouw producten te kopen, omdat ze in jouw merk geloven en je organisatie vertrouwen.

Hoe vind je je why?

Veel organisaties hebben wel duidelijk een missie en visie opgesteld, maar niet alle bedrijven zijn zich ook bewust van hun why. Dit is nog net iets anders dan de missie en visie, maar komt wel dicht in de buurt van je visie. De why geeft aan waarom het bedrijf bestaat. Wat is de reden dat dit bedrijf doet wat het doet. Waarom maak je keuzes om op een bepaalde manier te werken en waarom doe je het niet anders?

Voor het ene bedrijf zal dit makkelijker zijn uit te zoeken dan voor het andere. Zoals Simon Sinek al zegt is een why nooit “om winst te maken”. Dat is een resultaat wat elk bedrijf wil zien. Nee, het gaat erom waarom je winst maakt op de manier die je nu doet. Het gaat dus veel dieper dan “geld”. Waarom kies je ervoor om bakker te worden, en niet slager. En waarom wil je geld verdienen; wat is daar de motivatie achter? Daar is een reden voor en het doel van de why is om die reden duidelijk te krijgen.

Omdat het vinden van je why zo vaag is gebleken, heeft Simon Sinek nog een tweede boek geschreven waarin hij uitlegt hoe je je why kunt vinden. Hierin vertelt hij hoe je dat doet per individu, of per groep/bedrijf. Je gaat aan de hand van verhalen en herinneringen kijken welke thema’s eruit springen. Vaak heb je dan al snel het gevoel dat een paar thema’s eruit springen en jou of je bedrijf perfect omschrijven. Die ga je vervolgens in het format gieten van jouw why. Zo krijg je één statement dat perfect beschrijft waarom jij of jouw organisatie doet wat het doet.

Wat moet je doen om je why duidelijk uit te dragen?

Een goed voorbeeld van een bedrijf wat zijn Why duidelijk uitdraagt, binnen Nederland, is Coolblue. Hun why heeft alles te maken met hun slogan “alles voor een glimlach”. Zij geven namelijk aan dat voor hen klanttevredenheid net zo belangrijk is als het maken van winst. Daarmee denken zij zich te onderscheiden, doordat ze voor al hun producten de klantreis zo soepel en prettig mogelijk willen laten verlopen, waardoor klanten altijd blij worden van de organisatie.

Als resultaat zie je dat al hun communicatie ook in het teken staat van hun why en hun visie. Zo hebben ze met hun dozen waar bestellingen ingeleverd worden een aantal grappige dingetjes toegevoegd en houden ze elke maand een wedstrijd wie de leukste creatie van hun doos kan maken. Op de website vind je bij alle tussenkopjes grapjes als ondertitel die passen bij de header. Niet alleen de externe communicatie is zo ingericht, ook de interne communicatie en het hele hoofdkantoor zijn ingericht om de medewerkers constant te herinneren waarom ze doen wat ze doen. Zo zijn alle vergaderruimtes anders ingericht dan in een gemiddeld kantoor. Er is een kattenkamer, een apenkooi, een tetris kamer en een bat-cave, dus ook voor de medewerkers doen ze alles voor een glimlach.

Nu kun je dit voorbeeld misschien gebruiken als inspiratie. Het hoeft natuurlijk niet zo uitgebreid te worden als bij Coolblue. Het mag best wat subtieler, maar je kunt wel zorgen dat al je communicatie is ingericht om te dienen in het verspreiden van je why. Zo bouw je het aantal loyale klanten op en zorg je dat jouw merk mensen aanspreekt.

Wat moet je absoluut niet doen met deze golden circle?

Je moet het niet zien als een marketingtrucje wat je even snel kunt toepassen in je communicatie. Je why is onderdeel van de bedrijfscultuur. Daarom moet je dus niet een enquête gaan houden om erachter te komen wat je klanten van jou willen horen en hoe zij willen dat er naar hen gecommuniceerd wordt. Dat is niet authentiek. Je moet je ook niet gaan afvragen wat jou onderscheid van je concurrenten en hen proberen te overtreffen. Als bedrijf heb je een reden van bestaan, daar focust de golden circle op. Daarbij kijk je naar je eigen identiteit en laat je wat anderen doen/daarvan vinden buiten beschouwing.

Wanneer je werkt vanuit je why, dan moet je je puur afvragen waarom jij doet wat je doet. Waarom kom jij ’s ochtends uit je bed? En waarom zouden anderen daar iets om moeten geven? Jij communiceert vanuit wat jij gelooft. Als het binnen de why van jouw bedrijf past om klanten informeel aan te spreken, dan moet je dat gewoon doen. Daar heb je geen vragenlijst voor nodig om aan mensen te vragen of ze jou leuker/prettiger gaan vinden wanneer je u of jij tegen ze zegt. Dat vraag je als persoon aan je vrienden ook niet.

Het laatste wat je niet moet doen als het neerkomt op de golden circle, is het bij de why laten. Wanneer je je why eenmaal hebt gevonden, is het ook belangrijk om door te pakken. Stel ook je how en je what op en voer daar je why in door. Soms kom je mensen tegen met een fantastische visie, maar die eigenlijk nog geen idee hebben hoe ze dat uit willen voeren. Of het al wel uitvoeren, maar het moeilijk vinden om in woorden te vatten wat ze nu precies doen. Als je die boodschap niet over kunt brengen, dan zorgt dat alsnog voor verwarring. Zorg dus dat je de hele circle compleet maakt.