naar overzicht
13 december 2022
Mariska Paul - Scherp Online
Mariska Paul Social media specialist / Online strateeg

YouTube SEO in 2023: met deze tips worden jouw video’s goed gevonden.

3,5 miljoen Nederlanders keken in 2022 dagelijks video's op YouTube (Bron: Statista.com), in 2021 waren dat er nog 'maar' 3,1 miljoen. Een groei van 14%. In 2022 telde YouTube zo'n 9,3 miljoen mensen die video's op het platform bekeken. Door de stijging van het aantal gebruikers en video's is het belang van een goede vindbaarheid op YouTube nu groter dan ooit tevoren. Met deze tips behaal jij in 2023 de eerste pagina van de zoekresultaten!

youtube SEO 2020

Too long to read
  • Richt je in 2023 op 60-70% watchtime van je video’s
  • Voeg een kanaaltrailer toe waarin je kort en aantrekkelijk uitlegt wat men kan verwachten van je kanaal
  • Maak gebruik van afspeellijsten om video’s te ordenen
  • Gebruik populaire zoekwoorden in de titel van je video’s
  • Doe hiervoor een zoekwoordenonderzoek met behulp van bijvoorbeeld autocomplete in de zoekbalk
  • Gebruik long-tail/niche zoekwoorden en vermijd te populaire zoekwoorden
  • Kies een categorie voor je video
  • Gebruik het jaartal in de titel video als dit toepasselijk is
  • Gebruik belangrijke zoekwoorden ook in je video, want Google begrijpt ook gesproken tekst.
  • Kijk welke tags populaire video’s gebruiken en gebruik dezelfde. Je hebt kans dat je als gerelateerde video wordt weergegeven.
  • Voeg altijd ondertiteling toe aan je video, het liefst handmatig.
  • Optimaliseren van oude video’s is lastig. De eerste 48 na livegang is cruciaal.
  • Gebruik YouTube Analytics om je video’s te analyseren en toekomstige video’s succesvoller op YouTube te plaatsen.
  • Zorg dat je video verspreid wordt

Focus op watchtime

Om te weten waar je tijd in moet investeren, is het belangrijk om te weten waar YouTube als kanaal naartoe wil. Op dit moment concurreren zij al goed met televisie, zeker op het gebied van advertenties. YouTube wil dan ook dat gebruikers zo lang mogelijk en zo veel mogelijk tijd spenderen aan het bekijken van video’s op het kanaal. Daarom is de combinatie van lange video’s met weergavetijd erg belangrijk. Zo belangrijk zelfs dat kleine kanalen met weinig volgers kunnen concurreren met de grote reuzen in YouTubeland: het aantal views is ondergeschikt aan de weergavetijd en het vermogen om abonnees terug te laten keren naar YouTube. Kijkersloyaliteit dus. YouTube zelf zegt daarover:

Het doel is de kijkersloyaliteit zo dicht mogelijk bij 100% te houden (…). Bovendien heb je meer kans dat video’s die constant een hoge kijkersloyaliteit en weergavetijd hebben, vaker worden weergegeven in zoekresultaten en bij voorgestelde video’s op YouTube. – YouTube Creators Academy

Een weergavetijd van 100% is erg lastig, zeg maar gerust onmogelijk, maar het doel zou altijd 60-70% moeten zijn.

3 Tips voor het opzetten van een nieuw YouTube kanaal

Met watchtime in ons achterhoofd gaan we naar de tips voor het succesvol opzetten van een nieuw YouTube kanaal in 2023.

1. Headerafbeelding

Begin bij het kiezen van een aantrekkelijke headerafbeelding (of bannerafbeelding) van je YouTube kanaal. Met deze afbeelding maak je aan je doelgroep duidelijk wie je bent (foto van jezelf werkt vaak goed) en waarom ze jouw kanaal moeten volgen.

Klik op ‘Kanaal aanpassen’ en vervolgens op ‘Bannerafbeelding toevoegen’.

2. Kanaaltrailer

De kanaaltrailer is gericht op nieuwe kijkers, aangezien de geabonneerde kijkers deze niet eens te zien krijgen. Vertel in de kanaaltrailer binnen 60 seconden wie je bent, waar je kanaal over gaat en wat kijkers kunnen verwachten als ze zichzelf abonneren op het YouTube kanaal. Op je kanaaltrailer zijn nooit advertenties te zien, tenzij het om productplaatsing gaat. Wees niet te langdradig en ga uit van kijkers die nog nooit van je gehoord hebben. Probeer de aandacht binnen enkele seconden te pakken en kies voor aantrekkelijke beelden.

Hoe voeg je een kanaaltrailer toe?

Upload je kanaaltrailer en kies het kanaal dat je wil beheren. Selecteer ‘Kanaal aanpassen’.

Klik nu op ‘Voor nieuwe bezoekers’ die je vindt op het ‘Home’- tabblad.

Als je nog geen kanaaltrailer hebt, klik je op ‘+ Kanaaltrailer. Heb je er al één, maar wil je hem wijzigen? Klik dan op het bewerkpicogram en ‘Trailer wijzigen’ of ‘Trailer verwijderen’ en upload vervolgens een nieuwe.

3. Afspeellijsten

Afspeellijsten op YouTube zijn de perfecte manier om kijkers voor een lange tijd te boeien en dat is dus precies wat YouTube van je vraagt als kanaalbeheerder. Een afspeellijst is een verzameling video’s die meestal iets met elkaar gemeen hebben. Denk bijvoorbeeld aan bloopers van series of je favoriete parachutesprongen. Zorg dan ook dat je meerdere afspeellijsten maakt van 4 tot 10 video’s op basis van relevantie. Een zoekwoordonderzoek is een goede manier om erachter te komen welke zoekwoorden relevant zijn aan het target zoekwoord van jouw video. Op basis hiervan maak je dan meerdere ‘niche’ video’s die je samen in een afspeellijst plaatst. Afspeellijsten vind je op het tabblad ‘Bibliotheek’.

Afspeellijst maken

Ga naar je gewenste video die je aan een afspeellijst wilt toevoegen en klik op ‘Delen’ (zie icoontje in onderstaand screenshot).

Klik vervolgens op een afspeellijst die je al hebt gemaakt of op ‘Nieuwe afspeellijst maken’. Geef in dat laatste geval de afspeellijst een naam. Klik tenslotte op ‘Maken’.

Zoekwoordenonderzoek YouTube

Een zoekwoordenonderzoek voor YouTube kun je op meerdere manieren houden. De makkelijkste manier is om te kijken in de zoekbalk van YouTube. Typ je zoekwoord in en kijk naar de Autocomplete suggesties. De suggesties worden in populariteit gerangschikt, waarbij de meest populaire zoekwoorden bovenaan staan.

Je zou ook een tool kunnen gebruiken, zoals Ahrefs.

Het is ook mogelijk om voor het toevoegen om automatische regels te maken bij het uploaden van video’s. Video’s worden dan automatisch aan een lijst toegevoegd als de titel, tags of beschrijving voldoet aan de regel die je hebt ingesteld.

Geef je afspeellijst een goede naam die omschrijft wat voor video’s kijkers kunnen verwachten als ze op play klikken. Neem hierin ook een aantal zoekwoorden op van de belangrijkste video’s.
Voor de optimalisatie van de afspeellijsten gebruik je YouTube Analytics. Analyseer bij welke video de meeste kijkers afhaken en pas de volgorde hierop aan. Meer optimalisatie tips deel ik wat later in dit artikel.

Heb jij al eens gedacht om te testen met video-advertenties? Download hier 7 best practices!

Tips voor het creëren van video content

Eerder in dit artikel heb ik het al even benoemd: de eerste stap tot het creëren van video’s is het uitvoeren van een zoekwoordonderzoek. Gebruik hiervoor meerdere hulpmiddelen om een goed beeld te krijgen van de zoektermen die kijkers gebruiken om een video te vinden.

  1. De zoekwoordplanner van Google Ads. Met deze tool kun je zien hoe vaak er gemiddeld per maand gezocht wordt op een zoekwoord. Daarnaast geeft de tool ook suggesties voor andere relevante zoektermen. Het nadeel van deze tool is dat je een actief Ads account moet beheren om er gebruik van te mogen maken.
  2. Concurrenten. Bekijk de tags van video’s van concurrenten om erachter te komen wat hun focus zoekwoorden zijn. Dat kan met behulp van de paginabron (zoek op ‘keywords’) of met behulp van (gratis) YouTube tools zoals TubeBuddy. Met deze tool kun je overigens nog meer interessante statistieken van de concurrent bekijken.
  3. Verkeersbronnen in YouTube Analytics. Als je al een kanaal hebt met video’s kun je in YouTube Analytics zien waarop kijkers zoeken voordat ze jouw video’s bekijken. Ga hiervoor naar het Analytics gedeelte van je kanaal en kies vervolgens voor ‘verkeersbronnen’. Klik op ‘YouTube-zoekopdracht’ en voila! Een lijst met zeer inspirerende zoektermen van je eigen kijkers.
  4. De zoekbalk van YouTube. Typ het zoekwoord waarvoor je een video wilt maken in binnen de zoekbalk van YouTube zonder op ‘enter’ te klikken. YouTube geeft je automatisch een aantal suggesties en dat doen ze niet voor niets! Het betekent vaak dat deze zoekterm leidt tot populaire video’s. Laat je dus inspireren door de suggesties, door middel van het creëren van niche video’s voor jouw belangrijkste zoekwoorden.
  5. Google Trends. Met Google Trends kun je volgen wat de zoekinteresse is van gebruikers op een zoekterm in een bepaalde periode. Als je ziet dat de zoekinteresse voor jouw zoekwoord afneemt, kun je misschien beter een alternatief bedenken.

Kan mijn video vertoond worden in de zoekresultaten van Google?

Zodra je een zoekwoordenonderzoek hebt gedaan en een idee hebt voor welke zoekwoorden je graag video’s wilt maken, is het goed om te controleren of er al video’s worden getoond bij deze zoekwoorden in Google Search. De zoekresultaten van Google zijn namelijk ook een grote verkeersbron voor het genereren van views en abonnees. Op dit moment worden er alleen bij specifieke zoektermen video’s getoond in deze zoekresultaten. Denk hierbij aan how-to en tutorial gerelateerde zoektermen. Als er al video’s worden getoond bij dit resultaat weet je in elk geval dat jouw video hier ook geschikt voor zou kunnen zijn.

Met welke zoekwoorden start ik?

Vooral voor nieuwe kanalen is het krijgen van abonnees natuurlijk erg belangrijk. Zonder views weet YouTube immers niet wat voor doelgroep je aantrekt en word je minder vaak vertoond in de zoekresultaten. Het is lastig om direct te concurreren op zoekwoorden met een hoog zoekvolume, simpelweg omdat het aanbod vaak al zo groot is. Je kunt daarom beter beginnen met long-tail zoekwoorden waar nog niet veel concurrentie op zit. Bouw vanuit daar uit. Onderzoek dan ook met hoeveel concurrentie je te maken hebt als je een video gaat maken voor het gekozen zoekwoord. Dat doe je door het zoekwoord in te typen in de zoekbalk van YouTube en te kijken naar het aantal resultaten bovenaan de pagina.

Wat moet een succesvolle YouTube video bevatten?

Als je naar aanleiding van de bovenstaande stappen de zoekwoorden gekozen hebt, is het tijd om te gaan filmen. Zorg ervoor dat je het zoekwoord een paar keer gebruikt, omdat YouTube ook aan de hand van de ondertiteling die je straks toevoegt, kan volgen waar de video over gaat. Vraag aan het einde van de video op een creatieve manier om reacties, likes, deelacties en of mensen het kanaal willen volgen. Haal hierbij iets aan wat je in de video hebt verteld. Dus niet: ik hoor graag wat je van mijn video vindt, maar: ik hoor graag hoe jij denkt over (iets specifieks) wat ik zojuist in mijn video verteld heb. De interactie die kijkers aangaan met de video is ook een onmisbare factor voor een succesvolle video!

De ideale video is actueel, minimaal in HD-kwaliteit opgenomen en heeft een lengte van minimaal 8 minuten.

Tips voor het uploaden van video’s op YouTube

Voordat je de video uploadt op YouTube is het belangrijk om eerst de concurrentie te bekijken. Wat maakt jouw video beter en meer opvallend dan die van hen? YouTube gebruikers moeten immers tussen alle zoekresultaten op jouw video klikken en niet op die van de concurrent (CTR is nog steeds een belangrijke rankingsfactor). Let bijvoorbeeld op de volgende zaken:

De thumbnail

Dit is de afbeelding die YouTube gebruikers zien in de zoekresultaten. Veel mensen kijken als eerste naar de thumbnail en lezen dan pas de titel, dus zorg ervoor dat deze afbeelding opvallend is en goed samenvat waar de video over gaat. Toon je logo en maak gebruik van tekst (die niet precies hetzelfde is als de titel), maar houd het vooral simpel. Gebruik de kleuren van je (YouTube) huisstijl, mits ze contrasteren met de kleuren die YouTube zelf gebruikt: wit, rood en zwart. Als je echt wilt opvallen gebruik je bijvoorbeeld paars, groen, oranje of een andere kleur die concurrenten niet gebruiken.

Titel en beschrijving

Bedenk een pakkende titel voor de video die anders is dan de titel van je concurrent en goed beschrijft waar de video over gaat. Onderzoek wijst uit dat het gebruik van tekens zoals brackets en haakjes en het actuele jaartal in de titel goed werken. Dus maak daar gebruik van als je wilt.

De beschrijving vertelt de kijkers en YouTube wat er allemaal in de video verteld wordt. Niet letterlijk, maar in delen. De beschrijving mag best uitgebreid zijn (100 tot 250 tekens), maar zie het als een teaser voor de video content zelf. Verwerk in het eerste gedeelte van de beschrijving het belangrijkste zoekwoord en plaats als je wilt nog een link.

Ondertiteling

YouTube kan automatisch een ondertiteling genereren, maar deze is (in het Nederlands) nog niet altijd even accuraat. Ik raad je dan ook aan om altijd zelf een ondertiteling te maken of de automatisch gegenereerde ondertiteling van YouTube aan te passen. Omdat YouTube aan de ondertiteling goed kan aflezen wat je vertelt in de video, zou je deze ideaal gezien altijd moeten toevoegen. Daarnaast wordt de video ook een stuk toegankelijker voor slechthorenden. Als je ook wilt dat de video goed gevonden wordt in andere talen zou ik ook aanraden om een ondertiteling in deze taal toe te voegen.

Tags

Tags, ook wel bekend als labels, omschrijven kort waar de video over gaat. Je hangt er als het waren een tag/etiket aan, zodat de video gecategoriseerd kan worden door YouTube. Hoewel ik verwacht dat tags op termijn het verschil niet meer maken voor goede posities in YouTube, is het nu nog belangrijk dat je ze op een goede manier toevoegt. Bij tags is het ook belangrijk dat je er niet teveel toevoegt, omdat YouTube anders kan twijfelen waar je video over gaat. Houd het bij ongeveer 5 tags. Begin met je zoekwoord en twee alternatieven voor dat zoekwoord en voeg nog twee algemene tags toe voor context. Het werkt ook goed om een aantal tags te kopiëren van de meest populaire video’s op dit gebied, omdat YouTube jouw video dan kan tonen als gerelateerde video.

Tips voor het optimaliseren van YouTube video’s

Er zit een groot verschil in de manier waarop Google rankt en de manier waarop YouTube dat doet. Google doet er lang over voordat hij een aanleiding kan vinden om de content wél te ranken. YouTube zoekt alleen een reden waarom hij hem níet zou ranken. Bovendien neemt Google uitgebreid de tijd om te beslissen om de content hoger of lager te ranken, terwijl YouTube die beslissing vrij snel maakt.

De eerste 48 uur na het uploaden van de video zijn kritisch: het aantal views in deze uren maken of breken het succes van je video. Dat waren althans de woorden van YouTube algoritme expert Matt Gielen tijdens Vidcon. Hij en zijn team konden door het analyseren van miljoenen video’s zelfs op basis van de eerste 48 uur voorspellen hoeveel views een bepaalde YouTube zou krijgen. Dat gezegd hebbende voel je al aankomen dat het dus lastig is om YouTube video’s die ouder zijn dan 48 uur te optimaliseren. Er is wel een aantal trucjes die je in kunt zetten zodat kijkers minder snel afhaken. Gebruik bijvoorbeeld YouTube kaarten net voor het moment dat veel kijkers afhaken om ze te overtuigen toch de video uit te kijken.

Het loont ook altijd om je oudere video’s te analyseren met behulp van YouTube Analytics om ervan te leren voor volgende video’s. Als je ziet dat een bepaald gedeelte van de video een hoger dan gemiddelde kijkersloyaliteit heeft, probeer dan te achterhalen wat dat getriggerd heeft. Wat vertelde je op dat moment of wat liet je zien? Als je hierin een patroon ontdekt, kun je dat gebruiken om je volgende video’s nog beter te maken!

Kies een categorie voor je video

Gebruikers die geavanceerd zoeken in YouTube maken kunnen gebruik maken van categorieën. Zorg er dus voor dat je bij het uploaden van je video een geschikte categorie kiest.

Tips voor het verspreiden van YouTube video’s

Video’s zijn, mits je het goed doet, een prettige aanvulling op de content van je eigen website. Plaats de video dan ook op een relevante pagina (met een link, niet uploaden in het CMS). Dan heb je ook gelijk weer een punt gescoord bij Google met betrekking van SEO voor je website.

Uiteraard is YouTube adverteren ook een uitstekende manier om je video’s onder de aandacht te brengen bij een relevante doelgroep. Daar kunnen we je bij Scherp Online ook alles over vertellen in een persoonlijk gesprek!

Wat zegt OpenAI over YouTube SEO voor 2023?

Hier zijn enkele SEO tips voor Youtube die je kunnen helpen om je video’s beter te laten scoren in de zoekresultaten van Youtube:

  1. Gebruik relevante, specifieke en unieke titels: Zorg ervoor dat de titel van je video relevant is voor de inhoud van je video, specifiek is voor wat je video behandelt en uniek is ten opzichte van andere video’s op Youtube.
  2. Gebruik relevante, specifieke en unieke tags: Voeg tags toe aan je video die relevant zijn voor de inhoud van je video, specifiek zijn voor wat je video behandelt en uniek zijn ten opzichte van andere video’s op Youtube.
  3. Voeg een duidelijke en gedetailleerde beschrijving toe: Voeg een duidelijke en gedetailleerde beschrijving toe aan je video die de inhoud van je video samenvat en vertelt wat je bezoekers kunnen verwachten.
  4. Maak gebruik van afspeellijsten: Maak gebruik van afspeellijsten om je video’s te groeperen en te organiseren op basis van onderwerp of thema.
  5. Gebruik relevante en populaire zoekwoorden: Gebruik relevante en populaire zoekwoorden in de titel, de beschrijving en de tags van je video om ervoor te zorgen dat je video beter gevonden wordt door mensen die naar die zoekwoorden zoeken.
  6. Maak gebruik van ondertiteling en vertalingen: Maak gebruik van ondertiteling en vertalingen om je video’s toegankelijk te maken voor mensen die een andere taal spreken.
  7. Maak gebruik van duidelijke en aantrekkelijke miniaturen: Maak gebruik van duidelijke en aantrekkelijke miniaturen om ervoor te zorgen dat je video’s opvallen in de zoekresultaten en aantrekkelijk zijn voor mensen om te bekijken.
  8. Verzamel en beantwoord vragen en opmerkingen van je bezoekers: Verzamel vragen en opmerkingen van je bezoekers en beantwoord deze om ervoor te zorgen dat je video’s relevant blijven voor je doelgroep en om de interactie met je bezoekers te verhogen.

Interesse in YouTube SEO? Neem contact op! Wij helpen je graag

Mariska
Marketeer

Lees meer over dit onderwerp

ai-overview-voorbeeld
SEO 3 juni 2024

Wat betekenen de AI-Overviews (AIO) voor SEO?

Stan Hunnekens
Stan Hunnekens
Scherp Online bij BrightonSEO
SEO 30 april 2024

Brighton SEO 2024 – Onze learnings

Stan Hunnekens
Stan Hunnekens

Samenwerken? Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen voor jouw online groei of vraagstuk?

Piet
Eigenaar