Geschreven door Piet

Heb jij een webshop en wil je online meer producten verkopen? Dan mag een Google Shopping campagne uiteraard niet ontbreken. Sinds de lancering van deze dienst in Nederland is keer op keer gebleken dat dit een van de meest effectieve manieren (lees: hoogste conversie) is van adverteren.

Advertenties met productvermeldingen zijn al enige tijd beschikbaar in Nederland en ongeveer een jaar geleden werd er een upgrade uitgerold naar wat we nu kennen als de Google Shopping campagnes. Scherponline.nl is vanaf het begin actief met het opzetten en optimaliseren van Shopping campagnes waarmee praktisch altijd erg goede resultaten behaald worden.

Het certificaat voor Google Shopping was al sinds december van vorig jaar in een aantal andere landen te behalen. Toen we vandaag te horen kregen dat het examen ook voor Nederlandse Google Partners beschikbaar was, lieten we deze kans niet voorbij gaan om gecertificeerd te worden. De resultaten die we voor onze klanten met Shopping campagnes behalen zijn erg goed, maar het is natuurlijk fijn dat het Google Shopping certificaat ook ‘officieel’ bevestigt dat we weten waar we het over hebben. Vol trots kunnen wij nu dan ook melden dat Scherponline.nl officieel een gecertificeerd Google Shopping Partner is.

Op onze Google Partner profielpagina kun je meer informatie vinden over onze certificeringen.

Succesvol een Shopping Campagne starten

Een shopping campagne biedt de mogelijkheid om binnen de zoekmachines te adverteren met unieke mogelijkheden. Zo is er binnen de advertentie ruimte beschikbaar voor een productafbeelding, titel, prijs en bijvoorbeeld een unieke promotieboodschap.

Voor een potentiële klant is het direct duidelijk wie de aanbieder van het product is, wat het product kost en dankzij de afbeelding weet hij of zij ook al hoe het product eruit ziet. Het resultaat is dat klikken op je advertentie zeer geïnteresseerde bezoekers oplevert waarbij de kans groot is dat zij converteren tot kopers.

En kopers is waar we bij het adverteren in zoekmachines altijd naar op zoek zijn. Wil je starten met een Google Shopping campagne, dan dien je een aantal stappen te doorlopen:

Google Merchant Center Account

Voordat je binnen Adwords kunt adverteren met advertenties met productvermeldingen, dien je een account in het Google Merchant programma aan te maken. In dit portaal verifieer je dat je de eigenaar bent van de webshop (het domein) en wordt alle productinformatie aangeleverd.

Deze informatie lever je bij Google Merchants aan middels een feed. Het is van groot belang dat deze feed volledig geoptimaliseerd wordt omdat dit je kansen op weergaven vergroot. De informatie die je in deze feed aanbiedt, bepaalt namelijk voor een groot gedeelte bij welke zoekwoorden je advertentie vertoond wordt.

Google Shopping Campagne binnen Adwords

Vervolgens zet je – en Scherponline.nl helpt daar natuurlijk graag bij – een koppeling op tussen het Merchants- en Adwords account. De productinformatie wordt direct in Adwords geladen en binnen Adwords heb je de mogelijkheid advertenties te beheren.

Een goed ingerichte feed met productinformatie is van groot belang aangezien dit helpt bij het indelen van je producten in de juiste productgroepen waarvoor je specifieke biedingen wilt instellen. Je bent immers bereid meer te betalen voor goed converterende producten – je bestsellers – dan voor producten die minder goed verkocht worden (die wil je misschien zelfs uitsluiten).

 Stuur op ROI / ROAS met Shopping campagnes

Sinds Google de originele Product Listing Ads bijgewerkt heeft naar de Shopping campagnes zoals we die op dit moment kennen, hebben we een heleboel extra informatie tot onze beschikking. We zien bijvoorbeeld benchmark gegevens zoals vertoningspercentages, CTR en CPC biedingen waarmee we dus een beeld krijgen van wat de concurrentie doet.

Als je vervolgens ook nog eCommerce tracking binnen je webshop hebt geïmplementeerd kunnen we conversies en de waarde van conversies terughalen binnen Adwords waarmee we daadwerkelijk op ROI of ROAS kunnen sturen binnen de Shopping campagnes.

Hulp nodig? Scherponline.nl helpt graag!

Er zijn nog vele andere voorbeelden die de effectiviteit van Google Shopping campagnes aantonen. Heb jij een webshop en wil je graag aan de slag met productadvertenties of online adverteren in het algemeen? Neem dan contact met ons op, we informeren je graag verder over de verschillende mogelijkheden!