Geschreven door Piet

Op woensdag 6 augustus maakte Google bekend dat het beveiligde, versleutelde verbindingen op heeft genomen als een signaal in haar algoritme om zoekresultaten te rangschikken. Op dit moment heeft deze update slechts invloed op minder dan 1% van de globale zoekopdrachten, maar Google sluit niet uit dat de beveiligde verbinding in de toekomst zwaarder zal gaan wegen.

Beveiliging is een van de top prioriteiten van Google en door websites met HTTPS extra te belonen hoopt Google van het internet een veiligere plek te maken. In de SEO community heeft niet iedereen positief gereageerd.

Wat is een HTTPS website?

HTTPS staat voor Hypertext Transfer Protocol Secure en is een communicatie protocol voor beveiligde communicatie op het internet. Technisch gezien is HTTPS geen protocol, maar een combinatie tussen het HTTP protocol bovenop het SSL/TLS protocol. Daardoor worden de beveiligende eigenschappen van SSL/TLS gecombineerd met het standaard HTTP protocol voor communicatie.

TLS (Transport Layer Security) is de opvolger van SSL en zorgt er uiteindelijk voor dat wanneer een server en een client met elkaar communiceren – bijvoorbeeld via een website – dat geen derden deze communicatie kunnen bekijken. Websites die een TLS of SSL certificaat gebruiken hebben een zogenaamde beveiligde verbinding en worden vanaf nu door Google dus beter gewaardeerd dan websites zonder een dergelijk certificaat.

De URL van een website met een beveiligde verbinding begint met https://www.scherponline.nl in plaats van http://www.scherponline.nl.

Google’s tips om HTTPS te implementeren

De komende weken zal uiteraard meer duidelijk worden over hoe HTTPS het beste te implementeren op uw website, maar Google heeft nu al enkele best practices aangegeven:

  • Bepaal wat voor type certificaat je nodig hebt: single, multi-domain of een wildcard certificaat
  • Gebruik een 2048-bit versleuteld certificaat
  • Gebruik relative URLs voor assets die op hetzelfde beveiligde domein leven
  • Gebruik protocal relative URLs voor alle andere domeinen
  • Zorg ervoor dat de HTTPS website niet geblokkeerd wordt door Robots.txt
  • Sta zoekmachines toe uw website te indexeren

SEO community niet unaniem positief over HTTPS als ranking signaal

In de SEO community op het internet is niet alleen positief gereageerd op het nieuws van Google. Alhoewel het voorlopig nog een zeer geringe invloed zal hebben en er honderden andere belangrijkere factoren zijn, is een aantal invloedrijke SEO’s toch over het nieuws gevallen. Met name op Twitter kwamen enkele reacties voorbij:

Aan de slag met HTTPS voor SEO

Wil jij qua SEO graag het maximale uit jouw website halen en wil je graag dat jouw website voortaan ook via een beveiligde verbinding aangeboden wordt? Dan kan dat natuurlijk. Neem contact met ons op zodat we je kunnen informeren over de mogelijkheden.